På www.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Bruk av barn i bistand og bistandsforskning – Verdighet, stigma, mål og midler

Arrangør
Fafo
Dag
Torsdag 15/8 2019 09:30 - 10:30
Arrangementstype
Seminar
Tema
Internasjonalt , Oppvekst
Språk
Norsk
Sted
M/S Sandnes
Stedsbeskrivelse:
Fafobåten, Festsalen
Antall plasser i lokalet
150
 


Om arrangementet

Både bistandsarbeidere og bistandsforskere står ofte ovenfor etiske dilemmaer. «Do no harm» skal være et grunnprinsipp, men noen ganger er det fristende å rettferdiggjøre etiske overtramp med argumentet om at: Målet helliger midlene.

Bistandsorganisasjoner har som et viktig mål å samle inn mest mulig penger for å kunne hjelpe flest mulig. I kampen om kronene kan det bli fristende å bruke emosjonelt manipulerende reklame som vi vet styrker stigma. Blant forskere er det overordnede målet er å skape god kunnskap.  De praktiske målene er å produsere nyskapende publikasjoner, publisert i høyt rangerte tidsskrift, og som vil få mange siteringer. Oppdragsforskere trekkes i tillegg i blant mot tvilsomme etiske kompromisser med oppdragsgivere.

Hva hvis det som på kort sikt gir mest mulig penger i kassa, eller frambringer ny viktig kunnskap bidrar til stigma og skader mottagernes verdighet? Hvor mye rasjonaliserer vi, stilt overfor slike problemstillinger? Hvilke konsekvenser får det når NGOer og forskningsmiljøer som leder an på barnerettigheter og i forsvar av barns verdighet kompromisser for mye? Hvem trekker vi ned med oss i det norske utviklingsmiljøet, og hvilke ringvirkninger skapes? Hvilken kultur leder vi an i å utvikle? Og vil dette slå tilbake på lengre sikt? Hva kan vi lære av erfaringene fra tidligere epokers bistandskommunikasjon?

  • Hvor langt kan man dra det, og hvordan reagerer folk?
  • Hvem begynner, hvem følger på i elendighetskonkurransen?
  • Hvilken kultur bidrar vi til å skape, og hvilken utvikling burde vi ønske å lede an i?

Medvirkende
  • Anne Kiellan, Forsker, Fafo
Kontaktperson
Jon Lahlum, Fafo, 90667008, jon.lahlum@fafo.no
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
571