Bærekraftig fôr baner vei for økt selvforsyning og grønn verdiskaping

Sted

Hanen-teltet Telt Antall plasser i lokalet: 50

Dato

Onsdag 13. august 2025

Tid

16:00 - 16:45

Rullestoltilpasset lokale

Om arrangementet

Norge står overfor en dobbel utfordring: Vi må sikre mat til befolkningen og samtidig kutte utslipp fra matproduksjonen. Løsningen ligger i å bruke ressursene vi allerede har – fra gress og tang til restråstoff – og utvikle nytt fôr som gir mer mat på norske fat og mindre klimabelastning.

Dette er debattseminarer for deg som er opptatt av matberedskap, klima, innovasjon og norsk verdiskaping – og som vil forstå hvordan fremtidens mat blir til. Velkommen.

Norge har satt seg ambisiøse mål: Innen 2034 skal alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk komme fra bærekraftige kilder, og norske råvarer skal spille hovedrollen. Dette krever ny kunnskap, teknologi og samarbeid på tvers av sektorer. Du får høre hvordan Nofima og andre aktører tester ut alger, insekter, blåskjell og restråstoff som råvarer til fôr – og hvordan dette kan gjøre norsk matproduksjon mer selvforsynt og klimavennlig.

Du møter forskere, næringsaktører og politikere som deler konkrete eksempler og erfaringer. Sammen diskuterer vi hvordan Norge kan ta steget fra ambisjon til handling, og hvilke løsninger som faktisk virker.

Vi starter med et oversiktsbilde ved administrerende direktør Bente Torstensen i Nofima. Deretter presenterer Sissel Beate Rønning spesialrådgiver i Forskningsrådet status for samfunnsoppdraget.

I debatten deltar statssekretær Even Sagbakken i Nærings- og fiskeridepartementet, administrerende direktør Bente Torstensen i Nofima, spesialrådgiver Nils Vagstad i Nibio og leder av styringsgruppa for bærekraftig fôr, CEO Edgar Skjervold i Nutrimar og leder for Sjømatbedriftenes arbeidsgruppa om Bærekraftig fôr og Bondelaget.

Medvirkende

  • Asbjørn Bartnes - Kommunikasjonsdirektør, Nofima Ordstyrer
  • Bente Torstensen - Administrerende direktør, Nofima
  • Sissel Rønning - Spesialrådgiver, Norges forskningsråd
  • Even Sagbakken - Statssekretær, Nærings- og fiskeridepartementet
  • Nils Vagstad - Spesialrådgiver/leder av styringsgruppa for bærekraftig fôr, Nibio
  • Edgar Skjervold - CEO/og leder for Sjømatbedriftenes arbeidsgruppa om Bærekraftig fôr, Nutrimar
  • Bodhild Fjelltveit - 1. nestleder, Norges Bondelag

Praktisk informasjon

Sted og adkomst

Nedre Tyholmsvei

Arrangør(er)

  • Nofima

Lenker

Kontakt

Wenche Aale Hægermark, Kommunikasjonsleder
E-post: wenche.aale.hagermark@nofima.no
Telefon: +4793203400

Mer fra programmet

Sidevisninger

Hopp til toppen