Økt produktivitet eller økte kostnader? Og hva med «utenlandsk» eierskap?

Arrangør
Industri Energi, FLT
Dag
Onsdag 14.8 2024 13:30 - 14:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Arbeidsliv
Næringsliv
Språk
Norsk
Sted
Bankgården
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
4. etasje
Antall plasser i lokalet
120
Medvirkende
Fredrik Kostøl, Førsteamanuensis, NTNU
Dag Olav Skjold, Førsteamanuensis, Universitetet i Sør-Norge
Kent Roger Buajordet, Lean-koordinator og tillitsvalgt, Hapro Electronics
Merete Jonas, 1. nestleder, IE & FLT
Frode Ersfjord (ordstyrer), Senior kommunikasjonsrådgiver, IE & FLT
Kontaktperson
Snorre Erichsen Skjevrak, Industri Energi, 41252066
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

IE & FLT (tidligere Industri Energi og FLT) inviterer til samtale om den norske ledelsesmodellen, partssamarbeidet og eierskap.

Hva er norsk tradisjon for lederskap, i motsetning til en «utenlandsk»? Hvorfor er partssamarbeidet viktig? Er medbestemmelse noe mer enn å ha det trivelig på jobb? Handler partssamarbeidet om kompromisser? Tariffavtalen har en kostnad hvor en fremforhandler en del av overskuddet til de ansatte, men blir kostnaden for eierne opphevet av økt produktivitet?

Antallet utenlandskkontrollerte foretak i Norge økte med 60 % fra 2007 til 2018. Disse selskapene omsetter for 1500 mrd. kr og sysselsetter mer enn 350 000 personer.

Det er få undersøkelser om hvordan eierskapet påvirker partssamarbeidet, lønnsdannelse og tillitsvalgtes rolle, men NOU 2021:9 slår fast at «Kartlegginger tyder på relativt liten utbredelse og kjennskap til medvirkningsordninger i konsern og at arbeidstakere opplever svakere muligheter for medvirkning i konsern og utenlandskeide foretak».

Medbestemmelsesbarometeret tyder på at norskeide selskaper er bedre på medbestemmelse og innflytelse enn utenlandskeide selskaper. Man har videre sannsynligvis mer erfaring med fagbevegelsen og partssamarbeidet. Hva sier den forskningen og erfaringene?

Industri Energi og Forbundet for ledelse og teknikk er nå sammenslått til forbundet IE & FLT med 80.000 medlemmer i olje og gass, landindustri, næringsliv og staten.

Hopp til toppen