Hva kan energinasjonen Norge lære av Sverige?

Arrangør
Å Energi
Dag
Mandag 12.8 2024 17:00 - 17:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Energi
Språk
Norsk
Sted
DN-teltet
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
100
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Steffen Syvertsen, Konsernsjef, Å Energi
Elisabeth Sæther, Statssekretær (A), Energidepartementet
Nikolai Astrup, Stortingsrepresentant, Høyre
Anne Karin Sæther, Ordstyrer, Norsk klimastiftelse
Marcus Dingle, Manager, AFRY Management Consulting
Kontaktperson
Jon Anders Skau, Å Energi, 47635078
Nettside
http://aenergi.no
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Hele Europa har høye ambisjoner om klimakutt og mer fornybar energi. Alle de nordiske landene vil bort fra fossil energi, men gjennomføringsevnen spriker. Energipolitikken er klarest og mest oversiktlig i Danmark, hvor man har handlingsplaner med tiltak og virkemidler for å nå overordnede mål. I 2024 har Sverige lagt fram en omfattende og ambisiøs energiplan med mål om mer enn en dobling av kraftproduksjonen i 2050.

I Norge har en rekke ekspertutredninger pekt på det samme: vi trenger mye mer og mye raskere utbygging av kraft og strømnett for å oppnå grønn omstilling og klimakutt gjennom videre elektrifisering. Politisk er det satt høye mål både om lavere strømpriser, kraftige utslippskutt og nye grønne næringer, men det er vanskelig å få øye på tilstrekkelige tiltak for å komme i mål. Det er et svært gap mellom de 34 TWh ny kraft som Miljødirektoratet mener trengs for å oppnå klimamålene i 2030, og den utbyggingen som faktisk skjer.

Å Energi inviterer til debatt om hva Norge kan lære av de andre nordiske landenes energipolitikk, med særlig vekt på Sveriges energiplaner. Vi får innsikt fra et svensk perspektiv, fra energibransjen i Norge, og fra politikerne som har fått jobben med å lage politikken som skal ta oss til mål.

Hopp til toppen